Burn-outklachten

Succesvol en oververmoeid

Roy is 28 jaar en nu een tijdje afgestudeerd. Hij heeft een goede maar drukke baan. Daar doet hij zijn uiterste best om te voldoen aan de verwachtingen van zijn seniors, wat zorgt voor spanning. Roy heeft het gevoel dat hij het contact met zichzelf en wat voor hem belangrijk is aan het verliezen is. Hij heeft nauwelijks tijd of energie voor de dingen die voorheen belangrijk voor hem waren: meditatie, wandelen, goede gesprekken met vrienden, de natuur. Na zijn relatiebreuk gaat het steeds slechter: hij slaapt niet goed en heeft elke dag hoofdpijn. Roy heeft behoefte aan rust: bewuster stilstaan bij zijn keuzes en weer in contact komen met zichzelf. Het zou fijn zijn als iemand hem kon steunen in deze uitdagende situatie. Gesprekken met een gekwalificeerde life counselor spreken hem aan, omdat hij wil reflecteren op wie hij is, wat echt belangrijk voor hem is, waar hij naartoe wil, en hoe hij om kan gaan met deze uitdaging. Dat kan bij een psycholoog, alleen spreekt de achtergrond en benadering van de life counselor hem meer aan.

Gebrek aan motivatie 

Mathijs is 37 jaar. In zijn studietijd koos hij altijd voor vakken en onderwerpen die hem persoonlijk boeiden. Hij was weinig bezig met wat er na zijn studie zou gaan gebeuren. Zijn werkende leven vond Mathijs een stuk minder interessant dan zijn studietijd. Hij is goed in wat hij doet, maar het weet hem toch niet echt te boeien. Soms wordt hij ’s ochtends wakker vol tegenzin: weer een dag werken. Zijn collega’s voelen zijn gebrek aan enthousiasme. Nu is er een punt aangebroken dat hij zich serieus zorgen begint te maken: wat moet ik hiermee? Hoe kan ik iets van passie hervinden? Mathijs slaapt slechter, en hij heeft het idee dat zijn werk lijdt onder zijn matige betrokkenheid. Een gesprek met een psycholoog spreekt Mathijs niet aan: hij is vooral benieuwd naar de diepere oorzaak van de sleur die hij ervaart. Wat is er gebeurd met mijn interesses? Waarom lukt het me niet om voldoening te creëren in mijn werk en daarbuiten? Deze levensvragen zijn bij uitstek geschikt om te bespreken met een gekwalificeerde life counselor.

Overvraagd op werk en thuis

Jorga is een vrouw van 58 jaar. Ze heeft altijd in de zorg gewerkt en ontving daar de nodige waardering. Thuis werd ze vanaf haar 40e geconfronteerd met steeds meer zorgtaken: drie kinderen, een gehandicapte broer en toen ook nog haar ouders die mantelzorg nodig hadden. Ze merkt dat ze op werk steeds minder tijd mag besteden aan haar patiënten; in plaats daarvan moet ze mee met de digitalisering en versnelling. Ze voelt de werkdruk toenemen en haar motivatie ebt weg, aangezien ze juist veel plezier haalde uit het persoonlijke contact. Privé voelt ze zich eenzaam, aangezien haar twee zussen niet helpen bij de vele zorgtaken; ze zeggen het te druk te hebben. Jorga ziet dat ze kampt met overgewicht en maakt zich zorgen over zichzelf. De vermoeidheid en spanningsklachten beginnen steeds verder toe te nemen. Ze vraagt zich af welke keuzes ze moet maken om weer goed in haar vel te komen.